Biografija

Rođena 16.09.1974. u Splitu. Spisateljica i pjesnikinja. Završila je studij hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je studirala i na Poslijediplomskom studiju iz književnosti.

Književnim radom profesionalno se bavi zadnjih petnaestak godina, a osim proze i poezije, piše književne kolumne, dramske tekstove za djecu i mlade, uređuje knjige te vodi radionice kreativnog pisanja.

Knjige su joj prevedene na trinaest svjetskih jezika, objavljene u petnaest zemalja u Europi te u SAD-u. Pojedinačne pjesme i priče prevedene su i objavljene na četrdesetak jezika.

Za rukopis Nasmijati psa nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Ranko Marinković Večernjeg lista za kratku priču te nagrade Kiklop za zbirku poezije Kućna pravila.

Roman Adio kauboju nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman u Hrvatskoj 2011., nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan te francuskom Prix du premiere roman u međunarodnoj konkurenciji. Prema romanu je postavljen istoimeni kazališni komad.

Roman Pjevač u noći dobio je nagradu Libar za vajk Pulskog sajma knjige kao i  English Pen Award. Za roman Ljeta s Marijom  dodijeljena joj je Nagrada grada Zagreba 2023., kao i Nagrada Štefica Cvek za feminističku i angažiranu književnost.

Dobitnica je i regionalne nagrade festivala Druga prikazna iz Skopja 2018.

Za zbirku pjesama “Divlje i tvoje” nagrađena je regionalnom nagradom “Risto Ratković” 2020.

Za adaptaciju lutkarske predstave Čudnovate zgode Šegrta Hlapića dobila je nagradu Mali Marulić. Ovu nagradu dobila je i za izvorne dramske tekstove Moj prijatelj Mačkodlak  i Som na cilome svitu. Njena slikovnica ”Moj prijatelj Mačkodlak” nosi ugledno međunarodno priznanje za književnost za djecu White Raven.

Prema pričama Olje Savičević Ivančević snimljeni su nagrađivani kratkometražni igrani filmovi (BalavicaSedam neodgovorenih pozivaTrešnje), a prema priči „Pederi“ iz zbirke Nasmijati psa objavljena je grafička novela Ljeto (Žeželj/Paljan).

Živi i radi u Zagrebu i Korčuli.

Foto: H. Grgić

Djela:

  • Poezija: Bit će strašno kada ja porastem (1988), Vječna djeca (1993), Žensko pismo (1999), Puzzlerojc (2006),  Kućna pravila (2007), Mamasafari (i ostale stvari) (2012), Divlje i tvoje (2020), Standardan život, sabrane pjesme u prozi (2021)
  • Priče: Nasmijati psa (2006), Nasmijati psa i sedam novih priča (2020)
  • Romani: Adio kauboju (2010), Pjevač u noći (2016), Ljeta s Marijom(2022.)
  • Slikovnice: Šporki Špiro i Neposlušna Tonka (2017), Adriana se vratila (2019), Sami na cilome svitu (2020), Zaljubljena u čitav svijet (2021)., ”Moj prijatelj Mačkodlak” (2021.)
  • Dnevnički zapisi: Pisma čitateljici (2022.)