Zagreb, 22.10.2020.

Nakon što je roman Adio kauboju Olje Savičević Ivančević osvojio nagradu Tportal za najbolji roman u Hrvatskoj 2011. godine te je nakon toga preveden na desetak jezika, ovaj tjedan proglašen je dobitnikom prestižne francuske književne nagrade za najbolji prvi roman u prijevodu na francuski jezik (Prix du premier roman en littérature étrangère 2020).

U užem izboru za nagradu bilo je ukupno sedam romana originalno objavljenih izvan Francuske. Nakon proglašenja pobjednika, francuski mediji su, pored ostaloga, napisali da je Adio Kauboju „književni događaj godine, koji je osvojio čitalačku publiku francuskog govornog područja svojim očaravajućim i poetskim stilom“.

Nagrada će u Francuskoj romanu privući velik broj čitatelja i zasluženu medijsku pažnju svih književnih aktera velike i utjecajne francuske književne scene.

Ovaj izuzetno čitan i popularan roman, koji je u Francuskoj objavila ugledna izdavačka kuća JC Lattes, na francuski je prevela Chloé Billon, koja je početkom mjeseca u Parizu primila nagradu za najbolji prijevod stranog književnog djela na francuski za još jedan hrvatski roman, Područje bez signala Roberta Perišića.

Roman Adio kauboju ovaj tjedan je proglašen dobitnikom prestižne francuske književne nagrade za najbolji prvi roman u prijevodu na francuski jezik (Prix du premier roman en littérature étrangère 2020)

Izvor:

Sandorf
Severinska 30, 10110 Zagreb
www.sandorf.hr