Adio kauboju

NASLOV: Adio kauboju
KATEGORIJA: roman
IZDAVAČ: Algoritam
MJESTO: Zagreb
GODINA: 2010.

Sam roman konceptualno nosi lucidna poredba Dalmacije i Divljeg zapada: na tematskoj razini, kaubojci su mitsko mjesto djetinjstva glavne junakinje i njezinoga brata. Igra na dobre i zle momke s Divljeg zapada obilježila je njihove dječje dane u Starom Naselju, a opsjednutost kaubojcima, filmskim glumcima i filmovima Ruzinava i Danijel su gotovo arhetipski naslijedili od oca, pasioniranog filmofila. Na fabulativnoj razini roman koketira sa žanrovskim okvirom vesterna, propitujući njegovu rodnu politiku koja je ženi malo kad dala ulogu pravog protagonista.

Ovaj roman na svojevrstan način možemo čitati i kao rodno preispisivanje mahom patrijarhalnog žanra vesterna. Glavna junakinja na aktancijalnoj razini funkcionira kao kauboj, njezine su vrijednosti istina, pravda i čast. Ona je istodobno neodoljiva i fatalna poput pravog kauboja, usamljenog jahača koji se ne veže nigdje i ni za koga i koji uvijek odlazi kad sve poprimi ustajali i predvidljiv tijek. Ruzinava tako na kraju odlazi u nepoznato, baš kao Blondie alias Clint Eastwood u filmu Dobar, loš, zao Sergia Leonea. Ali umjesto moralnog poučka, od pripovjedačice ćemo na kraju dobiti tek poetsku sjetu i nostalgiju za životom, opojnim i strastvenim…

Adio kauboju jest roman o ovome sada i ovdje, ali ispripovijedan na univerzalan način koji nije namijenjen tek prosječno isfrustriranom istočno-europljaninu. Ako je Adio kauboju romaneskna pjesma za što postoje dosta uvjerljivi argumenti, onda je Olja Savičević Ivančević prozni Ennio Morricone.

Maša Kolanović

Nagrade

  • Nagrada T-portala za najbolji roman
  • Nagrada Slobodne Dalmacije za umjetnost „Jure Kaštelan“
  • Prix du premier roman en littérature étrangère 2020 – međunarodna književna nagrada za najbolji prvi roman u prijevodu na francuski jezik.