Pjevač u noći

NASLOV: Pjevač u noći
KATEGORIJA: roman
IZDAVAČ: Sandorf
MJESTO: Zagreb
GODINA: 2016.

‘Pjevač u noći’ moćno je, a nepretenciozno pisana knjiga. Savičević Ivančević pokazuje se ne samo kao stilski vrhunski izbrušena prozaistica, nego i demonstrira kakvim talentom za prerađivanje i kombiniranje raznorodnih žanrovskih i poetičkih utjecaja raspolaže…

Utoliko što pripovijeda o potrazi za slobodom i emancipacijom s onu stranu stega koje nameću heteronormativnost, patrijarhat, monogamija i građanski uzusi ‘normalnosti’, ‘Pjevač’ je i snažan queer tekst, u širem smislu tog pojma (pobuna je prije svega utjelovljena u Helankinom liku).

Međutim, ispisujući pripovijest o jednoj neobičnoj i višeznačnoj (samo)potrazi, Savičević Ivančević je napisala i pripovijest o Umjetnosti kao mediju borbe protiv zaborava, zatiranja i, u konačnici, smrti. Ova predodžba možda zvuči kao floskula, no autorica upravo izvlači maksimum iz pretpostavljene ‘naivnosti’ navedene premise. Konzumirajući neopterećeno njezinu ‘pitku’ prozu, obret ćemo se u autoreferencijalnoj priči o životu, smrti i trajanju. ‘Možda je jedino tako moguće. Osvojiti natrag prostor, nanijeti život preko smrti’, komentira pripovjedačica veseli, kričavi mural kojim je Slavuj prekrio zidove škole u kojoj se u svakom ‘našem’ ratu navodno dogodio masakr. Te su riječi i posve primjeren moto za ovaj iznimni roman.

Dinko Kreho

Nagrade

  • Nagrada “Libar za vajk” Pulskog sajma knjige
  • British Pen Award